Balonnenknakker

In de Achterhoek hebben ze een ballonnenknakker. Ik zag hem op een feestje van een vriendin die 50 werd. (‘Zij zag Eva’, zo heet dat in de Achterhoek. Dit even voor de algemene kennis.) De ballonnenknakker maakte diverse dieren in een handomdraai. Zo waren er honden waarvan de poten een andere kleur hadden dan het lijf.Aan het eind van een ballonnenknaksessie liep een deel van het gezelschap met kwispelende poedels op het hoofd

De tweede helft van het gezelschap moest wachten op een hoofddeksel; de ballonnenknakker bediende ook het elektronisch orgeltje. Daarbij zong hij liedjes die varieerden van de Nederlandstalige lambada, Frans Bauer –hits tot Duitse schlagers. Die laatste omdat de herberg waar het feest gevierd werd net over de grens van Duitsland staat. Na een serie liedjes was er tijd voor een tweede sessie ballonnenknakken.  Langzaam nam het aantal hoofden dat getooid was met ballondieren toe, tot dat gezelschap uiteindelijk de meerderheid vormde. Niet ballondragers werden vriendschappelijk aangestoten, hen werd een extra glas aangereikt. De paars/blauwe lama werd daarna gemakkelijker geaccepteerd en opgezet. Tegen de tijd dat het elf uur was, liep een uitgelaten groep Achterhoekers langs het buffet. Ingewijden, magiërs met rituele hoofddeksels en bijbehorende gebaren. Met bier en worst in de buik vervolgden we het dansen. Het was een goed feest!

In Colombia, waar ik net van terug ben, houden ze ieder jaar een ezelfeest. (Eigenlijk is het een competitie, maar in een land als Colombia heeft de bevolking geleerd van iedere competitie een feest te maken.) De ezels worden opgedirkt voor een miss-verkiezing. Met ogenschaduw en eye-liner worden de ezelogen aangezet, rode lippenstift accentueert hun bleke snuiten. Ze dragen parelkettingen en veren boa’s, ceintuurs met glitters rond felgekleurde badpakken. Na de verkiezing van het mooiste dier wordt iedereen stomdronken. De mensen dan, de ezels schurken zich liever in het hete zand om de menslucht uit hun vacht te krijgen.

‘Exotisch’, noemen de Nederlandse reizigers in Colombia zo’n feest. Het zijn dezelfde mensen die het ballonnenknakkersfeest in de Achterhoek zullen afdoen als boers.