Rampenassorti

Zaterdag werd ik geïnterviewd op de Uitmarkt over Luchtcowboy. Het was al weer even geleden dat ik over mijn vliegwrakfascinatie had gesproken. Na afloop ging ik naar het bos met mijn hond. De parkeerplaats waar ik mijn auto zette, was vlak bij een groot veld, dat was toeval. Dat de wind precies zo stond dat de landende vliegtuigen er recht overheen gingen was ook toeval. Om de paar minuten vloog er een over mijn hoofd. Ik realiseerde me dat ik al een paar maanden geen vliegtuigdromen heb gehad. Ik vroeg me af hoe het zou moeten wanneer er nu een crashte, precies op het open veld, net voordat de bomen weer begonnen. In het echt.Mijn vraag ging niet over hoe de hulpdiensten op gang zouden komen, noch over allerlei andere praktische aangelegenheden. De vraag die ik mijzelf stelde was of ik dan in staat zou zijn er niet over te schrijven. Omdat een onderwerp afgerond moet kunnen zijn.
Ik schrijf nu over schepen. Die storten niet neer. Ze maken slagzij voordat ze zinken, of breken in twee stukken waarna ze langzaam uit het zicht verdwijnen. Een procedure die honderden malen langer duurt dan het neerstorten van een vliegtuig. Wanneer je spreekt over de schoonheid van rampen dringt de vraag zich op of je rampen met elkaar kunt vergelijken. En welke dan mooier is: een trage of een snelle. Er bestaat een site met filmpjes van scheepsrampen. Ze zijn allemaal achter elkaar gemonteerd, eronder speelt een geruststellend muziekje van Dire Straits. De gecombineerde traagheid van beeld en geluid leidt tot een bijna meditatieve ervaring.
Vannacht droomde ik over een scheepsramp. Het was de eerste keer. Het schip dat even verderop in het water lag, werd langzaam verzwolgen door de kolkende golven terwijl het mijne onaangedaan in stil water lag. De droom leek uren te duren.
Laatst zei iemand mij dat iedere schrijver maar één thema heeft. Ik antwoordde dat, als dat al waar is, ik het mijne nog niet gevonden had. Misschien moet ik dat antwoord bijstellen. Zelf weet ik nog niet of ik gelukkig moet zijn met het thema ‘rampen in diverse vormen.’