Het mooiste moment van de dag

Mijn vriend en ik stellen elkaar met regelmaat dezelfde vraag: ‘Wat was jouw mooiste moment van de dag?’ Vaak moet er even nagedacht worden over het antwoord. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een dag zo vol mooie momenten zit dat het niet makkelijk valt er een enkele uit te pikken. Of juist het tegenovergestelde. Beiden zijn niet de oorzaak van het langzame antwoord. De vertraging zit in het opnieuw beleven van geleefde tijd. In die herkansing schijnt het licht anders. Gelijkmatiger. Soms zit ‘Het mooiste moment’ verstopt tussen schel belichte gebeurtenissen, als een raskat in een donker hoekje van een lawaaiig huis. Daar komt ie pas uit wanneer je ‘m uitnodigt.
Een vragenrondje langs ‘Het mooiste moment van de dag’ van anderen leverde onverwachte antwoorden op. Zo was er een bescheiden automonteur die het moment roemde waarop hij in de stille cabine van een te repareren auto, hoog op de garagebrug, eindelijk op zijn collega’s kon neerkijken. Een tuttig meisje dat tijdens haar middagdutje droomde dat ze een jongen was. Een jonge vrouw die onverwachts al om 12 uur ’s middags klaar was met haar dagelijks terugkerende plichten en daarmee haar ‘Mooiste moment van de dag’ beleefde zonder verder iets van de vrije middag te verlangen. En er was een manisch-optimist die als antwoord op mijn vraag begon te huilen en de daaropvolgende twee uur aaneengesloten prevelde: ‘Ik weet het niet, ik weet het niet.’
Mijn mooiste momenten spelen zich steeds vaker in de natuur af. Ik vroeg me af waarom. Gister hoorde ik een interview met natuurschrijver Koos van Zomeren. Hij vertelde over zijn lange wandelingen waarin hij op zoek gaat naar de Hazelworm; stille uren die een groot contrast vormen met zijn vroegere leven toen hij nog actief was in de linkse politiek. Hij zei: ‘De natuur is de enige plaats waarin je kunt verblijven zonder steeds over van alles een standpunt te hoeven innemen.’ Het vermoeden dringt zich op dat mijn ‘Mooiste moment van de dag’ meestal een moment is waarop ik nergens iets van hoef te vinden. Een moment van leegte.