Unieke Vip

In een krantenbijlage stond een stuk over het kiezen van de juiste kindernaam. Dat blijkt dermate ingewikkeld dat er onderzoek nodig was naar ‘de complexe motieven voor naamkeuze.’ Waar vroeger religieuze motivatie dan wel vernoeming de zaken vereenvoudigden, is tegenwoordig het kiezen van een naam ‘het oplossen van een ingewikkelde som.’  Het ontbreken van regels maakt de verantwoording enorm. Naamkeuze wordt door de ouders van nu gebaseerd op ‘mooiheid’, pas daarna wordt naar de eventuele betekenis gekeken. ‘Als die niet te erg is, kiezen ze die naam’, aldus de naamkundige aan de universiteit van Utrecht.
Volgens een geïnterviewde moeder zijn de namen van haar kinderen Uniek en Vip niet raar maar bijzonder. Ze geven aan dat ze welkom en waardevol zijn. De reden waarom ze hiervoor gekozen heeft, is haar uitgelegd door een therapeut: ze zou meer creativiteit in zich hebben dan ze in haar omgeving kwijt kan.
Zo’n vijftien jaar geleden werd er een wijk gebouwd naast de manege waar ik rijlessen gaf. Een nieuw gevormd groepje ponyruiters telde drie Kimberly’s, twee Kimmen en een Sylvester. Toen er een jongen opdook die dezelfde naam droeg als de pony waar hij op rijden moest, wist ik dat er een nieuw en onomkeerbaar tijdperk aangebroken was. Na tien lessen lukte het de instructeurs nog steeds niet diverse kindernamen uit te spreken, laat staan te onthouden. Uit wanhoop gaven wij de pony’s kindernamen, liefst zo ouderwets en simpel mogelijk. Het mocht niet baten: de moderne ouders verbasterden Ot tot Ottomanius en An tot Anastacia.
Wat opvalt is dat kinderen met aparte namen bijna steeds ouders hebben met  doorsneenamen. Die laatste zijn bedacht door ouders die begrepen dat voornamen vaak in combinatie met achternamen genoemd worden. Monique de Boer klonk hen logischer in de oren dan Diva Benthly de Boer. Van die laatste hoop je dat ze trouwt met een man die er een exotische achternaam op na houdt. Hoewel de kans groot is dat hun woonadres het dramatische effect teniet doet: in het Noord-Hollandse dorp waar Vip en Uniek wonen, zijn bijna alle straatnamen vernoemd naar dieren, planten dan wel de plaatselijke kerk.
Hoewel het een hoop ambtelijke rompslomp zal opleveren, wil ik toch pleiten voor aanpassing van de gewoonte een kind bij geboorte een vaste naam te geven. Beter zou zijn de door de ouders bedachte naam een jaar of twintig te laten gelden. Daarna kan de jongvolwassene zelf bedenken welke al dan niet bijzondere naam bij zijn of haar al dan niet bijzonder persoonlijkheid past. Niet dat ik goede hoop heb dat daarmee het namenprobleem is opgelost, maar wellicht ontheft het ouders van de schaamte van hun eigen achterhaalde fantasie.